Rendelőnk Doppler készüléke


Nyaki artériák Doppler ultrahang vizsgálata

A nyaki ér ultrahang, vagyis a Carotis és vertebralis rendszer color duplex UH vizsgálata során megítéljük az agyat ellátó artériák nyaki szakaszának lefutását, falának vastagságát, a belső felszínen lévő felrakódások nagyságát, szerkezetét. Emellett Doppler-elv alapján mérhető az erek áramlási sebessége, mellyel az esetleges szűkületek mértékéről nyerünk információt.

Agyi erek Doppler ultrahang vizsgálata

A koponyán belül elhelyezkedő erekben is meg tudjuk mérni a véráramlás sebességét. Erre szolgál a Transcranialis Doppler vizsgálat.
A vizsgálat részben a halántékcsonton keresztül, történik, mert ez a csont olyan vékony, hogy megfelelő UH szondával a koponyán belüli erek vizsgálhatóvá válnak. Amennyiben a koponyacsont túl vastag, és ezért az UH nyaláb nem tud rajta áthatolni, a vizsgálatot nem tudjuk elvégezni. Ezen vizsgálati módszerrel a koponyán belüli nagyobb átmérőjű artériák vizsgálhatók.

A vizsgálatot részben végezhetjük a koponya alapon található természetes nyíláson (öreglyukon) keresztül is, ahonnan az agy hátsó részét ellátó artériák áramlása detektálható.